Default – Below Header Ads

Kajian: Blockchain Dapat Kurangkan Penipuan Makanan Sebanyak $ 31 Bilion Dalam 5 Tahun

Industri makanan boleh menjimatkan sehingga $ 31 bilion dalam penjimatan penipuan global dengan mengesan makanan dalam perjalanan dari ladang kepada pengguna menerusi blockchain. Kajian Nov 25 oleh Juniper Research mendedahkan bahawa teknologi blockchain, digabungkan dengan sensor dan penjejak Internet of Things (IoT), akan mengurangkan kos peruncit dengan memperkemas rantaian bekalan, sambil memudahkan pematuhan peraturan, menawarkan pengimbasan makanan yang lebih cekap, dan menangani penipuan.

Kajian menunjukkan bahawa peningkatan penggunaan blokchain dan IoT dalam industri rantaian bekalan akan menambah nilai yang signifikan kepada rantaian bekalan perniagaan makanan. Dengan menyusun teknologi inovatif ini, industri makanan boleh menjimatkan sehingga $ 31 bilion dalam disebabkan pencegahan penipuan makanan dalam masa lima tahun sahaja. Penulis penyelidikan Dr Morgane Kimmich berkata: “Hari ini, ketelusan dan kecekapan dalam rantaian bekalan makanan dibatasi oleh data yang tidak jelas memaksa setiap syarikat bergantung kepada perantara dan rekod berasaskan kertas. Blockchain dan IoT menyediakan satu platform yang tidak boleh diubah untuk semua pelakon dalam rantaian bekalan untuk mengesan dan mengesan aset; menjimatkan masa, sumber dan mengurangkan penipuan.”

Penyelidikan Juniper selanjutnya menunjukkan bahawa penjimatan besar dalam penipuan makanan dapat direalisasikan seawal 2021, sedangkan biaya pematuhan dilaporkan dapat dikurangi 30% pada tahun 2024.

Rujukan:

https://www.juniperresearch.com/press/press-releases/blockchain-to-save-the-food-industry-%2431-billion-b

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.