Default – Below Header Ads

Kakao, Kerajaan Korea Akan Selesaikan Masalah Sosial Dengan Blockchain

GroundX, anak syarikat blockchain dari gergasi korea Korea Selatan Kakao, telah mengumumkan ia akan bekerjasama dengan agensi yang disokong kerajaan untuk membangunkan projek blockchain yang fokus kepada perkhidmatan sosial dan awam. Lee Jong-Gun – yang menyertai GroundX dari inisiatif data besar PBB bulan lepas – mengumumkan kerjasama semasa acara “Blockchain for Social Impact”.

Untuk usaha itu, GroundX akan bekerjasama dengan Yayasan Digital Seoul, sebuah organisasi yang diwujudkan oleh Kerajaan Metropolitan Seoul pada tahun 2016 untuk memajukan pendigitalan infrastruktur modal negara. Walaupun Kakao tidak memberikan butiran lanjut mengenai projek yang sebahagian daripada inisiatif itu, Lee menyampaikan beberapa kes di mana blockchain digunakan untuk menyelesaikan isu-isu sosial, seperti mengesan suhu semasa pengedaran vaksin yang sensitif haba di negara-negara membangun.

Pada majlis itu, bagaimanapun, Han Jae-sung, Ketua Pegawai Eksekutif Groundex, mengingatkan bahawa blokchain bukanlah penawar semua masalah dan projek kemungkinan akan mengambil pendekatan “hibrid,” dengan hanya bahagian-bahagian yang diperlukan sahaja menggunakan blokchain, sementara selebihnya menggunakan sistem warisan.

Sumber:

https://www.coindesk.com/kakao-korean-government-plan-to-solve-social-problems-with-blockchain/