Kanada Memberi Pembiayaan Kepada Firma Blockchain Yang Bertujuan Menjejaki Perjalanan Keluli

Pihak berkuasa Kanada telah meluluskan pembiayaan dua syarikat blockchain, Peer Ledger dan Mavennet, untuk mewujudkan satu platform yang membolehkan penjejakan keluli. Inovasi, Sains dan Pembangunan Kewangan Kanada (ISED), inisiatif kerajaan yang bertanggungjawab mempromosikan penyelidikan dan pembangunan perusahaan kecil dan sederhana Kanada, berdasarkan atas dasar ini, memberikan kedua-dua syarikat CAD $ 150,000.

Peer Ledger (bertapak di Halifax) dan Mavennet (bertapak di Toronto) akan mengusahakan prototaip bukti-konsep (PoC) untuk kebolehkesanan digital keseluruhan proses rantaian bekalan keluli dengan menggunakan teknologi blockchain dan kecerdasan buatan. Menurut Statista, Kanada menghasilkan lebih daripada 13.4 juta metrik tan keluli pada tahun 2018. Platform blockchain yang dicadangkan, mengikut ISED, akan bertanggungjawab untuk mengawal dan berkongsi dalam masa nyata maklumat ketersediaan rantai dalam industri logam negara.

Menurut kajian yang dijalankan oleh ISED pada tahun 2018, penciptaan mekanisme yang membolehkan kebolehkesanan keluli dapat merangkumi keperluan industri untuk menghasilkan dengan cara yang mampan dan mesra alam.

Entiti pemerintah Kanada terperinci pendapat mereka dalam sebuah kajian mengenai penerapan blockchain di lapangan: “Ada peluang untuk industri keluli Kanada melaksanakan pendekatan yang canggih dan baru untuk mencari sumber keluli dan input, dan oleh itu mewujudkan ‘ keluli yang mesra alam’. Matlamat ini boleh dicapai menerusi mekanisme pengesanan yang menyeluruh di dalam rantaian bekalan, dan melalui peningkatan ketelusan. “

Rujukan:

https://www.ledgerinsights.com/agriculture-commodity-blockchain-grainchain-overstock-invests-5m/

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.