Default – Above Header Ads

Kazakhstan Negara Terbaru yang Mengharamkan Perdagangan dan Perlombongan Matawang Kripto

Bank Negara Kazakhstan sedang mempertimbangkan untuk mengharamkan pertukaran mata wang kripto kepada mata wang negara, tenge, serta perlombongan kripto, lapor berita tempatan Sputnik melaporkan pada 30 Mac.

Pengerusi Bank Negara, Daniyar Akishev, mengatakan bahawa mereka “mengambil pendekatan yang sangat konservatif terhadap perkara itu, dan akan melaksanakan sekatan yang sangat keras”, sambal beliau terus menyatakan: “Oleh itu, kami mahu mengharamkan pertukaran mata wang kripto kepada mata wang negara. Kami mahu melarang aktiviti bursa saham di kawasan ini, serta setiap jenis perlombongan. ”

Menurut Akishev, masalah dengan mata wang kripto adalah kekurangan peraturan dan ciri mereka sebagai “instrumen yang ideal untuk pencucian wang dan pengelakan cukai:” “Kami meminimumkan risiko yang berkaitan dengan pasaran negara, tetapi tiada bank pusat mempunyai semua instrumen untuk mengawal pasaran ini di pasaran merentas sempadan. Oleh itu, sekurang-kurangnya, kita harus menghalang risiko ini melalui mata wang negara.” Akishev memberitahu Sputnik bahawa “majoriti” organisasi kerajaan Kazakhstan menyokong sikap ketat ini.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/kazakh-national-bank-considers-ban-of-crypto-trading-mining-in-the-country

EXMO affiliate program