Default – Above Header Ads

Kementerian China Bakal Gunakan Blockchain Demi Tingkatkan Kepercayaan Dalam Bidang Kebajikan Sosial

 

Agensi kerajaan China yang bertanggungjawab terhadap perkhidmatan sosial merancang untuk merangkul teknologi blockchain untuk meningkatkan sistem pengesanan kerja kebajikan- langkah yang bertujuan untuk memberikan ketelusan kepada sumbangan awam. Kementerian Hal Ehwal Awam negara mengeluarkan pelan tindakan untuk 2018-2022, yang menggariskan beberapa bidang di mana ia bertujuan untuk menggunakan teknologi Internet untuk meningkatkan ketelusan aktiviti perkhidmatan sosial.

Sebahagian daripada rancangan itu menunjukkan kementerian akan membuat keputusan mengenai penyelesaian blockchain yang akan digunakan untuk menaik taraf sistem pengesanan amal menjelang akhir tahun 2018, dengan menyiapkan projek yang dirancang menjelang 2020. Langkah ini datang pada masa aktiviti kebajikan di China telah terlibat dalam kontroversi selepas skandal dalam talian dalam beberapa tahun kebelakangan ini telah menyebabkan ketidakpercayaan orang ramai terhadap sistem itu.

Dalam rancangannya, kementerian memberitahu agensi-agensi wilayah dan perbandaran bahawa rangkaian blokchain akan mengintegrasikan pangkalan data amal kerajaan sedia ada di semua peringkat dengan perkhidmatan sumbangan dalam talian yang dikendalikan oleh sektor swasta. Dengan cara ini, data mengenai sumbangan amal yang dibuat melalui pelbagai perkhidmatan akan dapat dilihat oleh orang ramai dengan lebih cepat menggunakan rangkaian terdesentralisasi.

Sumber:

http://www.mca.gov.cn/article/gk/wj/201809/20180900011028.shtml