Kementerian Pendidikan Brazil Mencadangkan Penerbitan Diploma Pada Blockchain

Dalam usaha untuk memerangi pemalsuan diploma universiti di Brazil, Kementerian Pendidikan (MEC) telah mencadangkan, mewujudkan satu platform berasaskan blockchain untuk mengeluarkan pensijilan digital di kalangan universiti bukan negeri. Menteri MEC, Abraham Weintraub telah membangkitkan kemungkinan ini, yang juga bertujuan untuk mewujudkan hubungkait antara semua diploma dan dengan demikian menghasilkan ruang untuk pengawalan diri.

Untuk membiayai penciptaan platform, sumber-sumber itu akan datang dari institusi pendidikan swasta itu sendiri kerana mereka akan bertanggungjawab secara eksklusif untuk mengeluarkan diploma. Juga, untuk langkah yang akan dilaksanakan, kementerian akan memerlukan universiti untuk mewujudkan jabatan bebas yang bertanggungjawab untuk menguruskan platform berasaskan blokchain.

Media tempatan juga melaporkan bahawa sekurang-kurangnya 14 universiti swasta telah menyatakan minat terhadap cadangan kerajaan untuk melaksanakan teknologi tersebut. Gilberto Garcia, bekas presiden Majlis Pendidikan Nasional, memberitahu Valor Economico bahawa cadangan ini juga membayangkan penyebaran semua data sejarah institusi pendidikan, yang akan menjadi sebahagian daripada ketelusan yang dapat menawarkan mekanisme blockchain tersebut.

Cadangan kementerian bertujuan untuk menyelesaikan masalah yang sudah lama wujud di negara itu, iaitu pengeluaran sijil universiti palsu, yang menjadi tajuk utama media selama bertahun-tahun. Pada tahun yang sama, MEC melaksanakan langkah mandatori untuk mengeluarkan diploma dalam bentuk digital, baik untuk institusi pendidikan awam dan swasta.

Rujukan:

https://valor.globo.com/brasil/noticia/2020/03/02/por-autorregulacao-faculdade-privada-estuda-diploma-digital.ghtml

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.