Default – Above Header Ads
Default – Below Header Ads

Kerajaan India Akan Lancarkan Strategi Blockchain Nasional

Kerajaan India sedang mengusahakan strategi blockchain nasional untuk mengembangkan penerapan teknologi tersebut di negara ini. Kementerian Teknologi Elektronik dan Teknologi India (MeitY) berkata ia mengiktiraf potensi teknologi blockchain dan keperluan untuk pembangunan infrastruktur yang dikongsi untuk menjalankan kes-kes penggunaan yang berkaitan. Kementerian itu menambah bahawa ia sedang mengusahakan “National Level Blockchain Framework.”

Menteri Pembangunan Sumber Manusia, Komunikasi, Elektronik dan IT, Sanjay Dhotre, mencatatkan keupayaan dan potensi blockchain dalam sektor seperti tadbir urus, perbankan, kewangan dan keselamatan siber, antara lain.

Sebelum ini, negeri Tamil Nadu di India sedang menjalankan dasar peringkat negeri untuk teknologi blockchain dan kecerdasan buatan. Dasar blockchain dan AI Tamil Nadu dijangka mewujudkan peraturan dasar bagaimana kerajaan negeri boleh menggunakan teknologi baru untuk penyampaian perkhidmatan dan menyelesaikan isu tadbir urus.

Rujukan:

https://economictimes.indiatimes.com/tech/internet/meity-planning-strategy-for-national-use-of-blockchain/articleshow/72259826.cms

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.