Default – Above Header Ads
Traders Fair Malaysia 2019

Kerajaan India Lancarkan ‘Daerah Blockchain’ Pertama Negara

 

Kerajaan Telangana, sebuah negara India Selatan, bekerjasama dengan sebuah firma IT utama untukmenubuhkan sebuah daerah eksklusif untuk teknologiblockchain di ibukota negara itu. Jabatan TeknologiMaklumat, Elektronik dan Komunikasi Negeri Telangana (ITE & C) telah menandatangani memorandum persefahaman(MoU) dengan Tech Mahindra untuk menubuhkan ‘Daerah Blockchain pertama di India’.

Daerah Blockchain akan berfungsi sebagai inkubator untukstartup blockchain domestik dan syarikat-syarikat untukmembangunkan aplikasi terdesentralisasi. Khususnya, premisfizikal yang disokong kerajaan ‘daerah’ itu akan terletak di Hyderabad. Bertepatan dengan pelancaran ruang itu adalahpengumuman Tech Mahindra untuk melancarkan projekblockchain utama di daerah itu. Digelar Protokol Eleven01, projek itu bertujuan untuk mewujudkan satu platform syarikatpermulaan yang mematuhi undang-undang kerajaan untukmembina aplikasi terdesentralisasi dengan keupayaanmelaksanakan lebih 10,000 transaksi sesaat.

Lebih setahun yang lalu, Telangana dan negeri jirannyaAndhra Pradesh mula membangunkan projek perintisnyauntuk merekodkan pendaftaran tanah mereka di blokchain. Baru-baru ini, pegawai negeri di Telangana telahmenggunakan teknologi blockchain untuk membawaketelusan dan mengurangkan penipuan dalam badan-badankerajaan.

Sumber:

https://economictimes.indiatimes.com/industry/miscellaneous/tech-mahindra-telengana-govt-launch-blockchain-district/articleshow/65262562.cms