Default – Above Header Ads
Default – Below Header Ads

Kerajaan Korea Selatan: Blockchain Adalah Peluang Keemasan

 

 

Pemerintah Korea Selatan telah menyatakan bahawa pasaran blockchain merupakan “peluang keemasan” bagi negara tersebut. Mereka sekarang meminta syarikat sektor swasta di seluruh Korea Selatan untuk memanfaatkan potensi ini.

Menurut laporan yang diterbitkan pada 17 April, Wakil Menteri Strategi dan Kewangan, Koo Yun-cheol, mengadakan pertemuan mengenai teknologi blockchain yang mengumpulkan sejumlah pakar industri swasta.

Koo menunjukkan ramalan positif mengenai pertumbuhan perkembangan teknologi blockchain di pasaran asing, seperti Eropah dan AS. Dia menambahkan: “Ukuran industri yang berkaitan dengan blockchain diharapkan tumbuh lebih dari 80% setahun secara purata, dan secara kompetitif mendukung negara-negara asing untuk memenuhi pasaran yang menarik perhatian sebagai teknologi yang berpotensi di masa depan.” Wakil menteri turut menegaskan bahawa jurang teknologi Blockchain antara Amerika Syarikat, Eropah, dan China dapat dikurangkan dalam dua atau tiga tahun ke depan.

Mesyuarat yang sama mendesak agar pemerintah Korea Selatan harus mengambil peranan aktif dalam ruang ke depan. Mereka berpendapat bahawa negara dapat memanfaatkan peluang ini, dengan mempertimbangkan penciptaan pasar awal. Koo menambah: “Projek perintis awam, di mana permintaan pasaran telah disahkan melalui projek perintis, telah diterima sebagai projek utama. Sistem ini juga perlu disusun semula.” Kerajaan negara tidak mendedahkan anggaran perbelanjaan konkrit untuk memperkuat industri blockchain negara.

Rujukan: 

https://www.fnnews.com/news/202004170914429872

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

 

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.