Default – Above Header Ads
Default – Below Header Ads

Kerajaan Shanghai Bekerjasama Dengan 6 Bank Dalam Pakatan Blockchain Dengan Tujuan Perdagangan

Kerajaan Shanghai perbandaran telah bergabung dengan institusi kewangan untuk mewujudkan satu pakatan untuk memupuk penggunaan blockchain untuk perdagangan global. Semasa Ekspo Import Antarabangsa China pada hari ini, Suruhanjaya Perdagangan Perbandaran Shanghai, Kastam Shanghai dan wakil-wakil daripada enam cawangan bank – termasuk Bank Rakyat China dan Bank of Communications – menandatangani cadangan Blockchain Alliance untuk kawasan e-pelabuhan di bandar itu.

Chen Huifang – seorang profesor di Kolej Sains Maklumat dan Kejuruteraan Elektronik Universiti Zhejiang – memberitahu bahawa teknologi blokchain sebelum ini telah dilaksanakan di beberapa zon perdagangan bebas di seluruh China, dengan menyatakan bahawa: “Teknologi blockchain meningkatkan kebolehpercayaan maklumat, sehingga meningkatkan kecekapan pelepasan kastam, mengurangkan kos dan mempromosikan kemudahan perdagangan.”

Seorang pegawai dari Pentadbiran Am Kastam Shanghai, Ye Jian, menekankan bahawa pakatan blockchain mewakili “projek permohonan blockchain pertama di kastam dan projek perkhidmatan pertama untuk CIIE.” Dia menambah bahawa blockchain telah berjaya dilaksanakan di syarikat yang baru melancarkan perkhidmatan pembiayaan perdagangan merentas sempadan di Shanghai, dengan tujuan membantu menangani masalah ketidakseimbangan data dalam proses.

Rujukan:

http://www.globaltimes.cn/content/1169257.shtml

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.