Default – Below Header Ads

Ketua Bank Pusat Sweden: Libra Adalah “Pemangkin Peristiwa Penting”

Ketua Riksbank Sweden telah mencirikan projek Libra Facebook sebagai “peristiwa pemangkin yang amat penting” yang bakal memacu bank-bank pusat dunia untuk mempersiapkan diri untuk transformasi digital.

Dalam temu bual dengan Squawk Box Europe CNBC pada 15 Oktober, Gabenor Riksbank Stefan Ingves berkata: “Ia telah menjadi peristiwa pemangkin yang sangat penting dalam menggoncang asas perbankan, dan itu memaksa kita untuk berfikir keras mengenai apa yang patut kita lakukan. “

Bercakap sebagai ketua bank pusat di negara di mana revolusi nirtunai sedang berjalan – dengan pembayaran tunai yang terdiri hanya 2% transaksi dan kurang daripada 20% kedai-kedai di Sweden menerima mereka – Ingat tetap subordinasi masalah mata wang digital vs fizikal kepada soalan-soalan pemilikan, penerbitan dan kuasa yang lebih asas.

“Sebahagian daripada tugas saya adalah untuk menghasilkan krona yang baik / perkhidmatan yang dipanggil krona Sweden yang mudah digunakan untuk warganegara Sweden, dan jika saya pandai dalam hal teknikal, saya tidak mempunyai masalah,” katanya. mencatatkan. “Tetapi jika saya mula mengeluarkan duit syiling 20 kilo tembaga seperti yang kita lakukan pada tahun 1668, maka kita akan segera keluar dari perniagaan.”

Namun, walaupun segala-galanya “akan menjadi digital dalam satu bentuk atau yang lain,” Ingves menekankan bahawa: “Masalah lama – wang sektor swasta atau wang sektor awam – mereka pada dasarnya sama, dan jika sejarah memberi kita panduan pada masa itu hampir semua inisiatif sektor swasta telah runtuh lebih cepat atau lambat. “Riksbank terkenal mengumumkan pelancaran ujian mata wang digital bank pusat (CBDC) yang dipanggil e-krona, kembali pada November 2018.

Rujukan:

https://www.cnbc.com/2019/10/15/facebook-libra-cryptocurrency-a-catalyst-for-reform-swedens-riksbank.html

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads