Default – Above Header Ads

Ketua PBoC Mengaku Matawang Digital yang Disokong Bank Pusat Tidak Dapat Dielakkan

Ketua PBoC Tidak Akan Menyingkirkan Teknologi Lejar Teragih Untuk Mata Wang Negara Baru

Pengembangan mata wang kripto yang disokong bank pusat adalah “tidak dapat dielakkan,” kata pengerusi Bank Rakyat China, Zhou Xiaochuan. Walau bagaimanapun, tidak pasti sama ada mata wang digital ini akan mengambil bentuk mata wang kripto atau sama ada beberapa inovasi teknologi lain akan membentuk asas mata wang ini, katanya dalam ucapan semasa sidang akhbar pada hari Jumaat, di mana beliau juga mengambil spekulasi sekitar pasaran mata wang kripto.

Apa-apa potensi pembangunan mata wang digital akan mengikut keperluan China percaya mesti dipenuhi, katanya. Keperluan pertama, beliau menjelaskan bahawa mana-mana mata wang digital harus memberi tumpuan kepada “kemudahan, transaksi yang pantas, dan kos yang rendah dalam sistem pembayaran runcit ketika mengambil kira keselamatan akaun dan perlindungan privasi.”

Walaupun ada spekulasi yang sebaliknya, Zhou tidak secara rasmi memperkenalkan sebarang jenis produk mata wang digital – sebaliknya, dia menggariskan apa yang kelihatan kearah itu, menunjukkan bahawa teknologi lejar teragih boleh menyokong mata wang pada masa depan.

Sumber:

https://www.coindesk.com/china-central-bank-chief-distributed-ledger-state-currency/

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads