Ketua Pengawalselia Kewangan Korea Selatan Baru Akui ‘Aspek Positif’ Kripto

Gabenor Kewangan Penyeliaan Kewangan Korea Selatan (FSS) yang baru dilantik berkata beliau melihat “beberapa aspek yang positif” untuk mata wang kripto dalam sidang akhbar pada hari ini, 6 Mei. Gabenor tersebut juga berkata FSS akan mengusahakan “masalah” pengawalseliaan kripto dengan kerjasama dengan pengawal selia lain, laporan berita tempatan The Korea Times melaporkan.

Yoon Suk-heun, yang akan secara rasmi memulakan kerja pada 8 Mei, mengatakan bahawa peraturan kripto yang lebih baik “akan menghasilkan” pelbagai jenis sistem kewangan yang selamat yang menjadikan produk yang berkaitan dengan kripto lebih mudah diakses.

Yoon tidak menjawab soalan tentang bagaimana FSS akan berurusan dengan pertukaran kripto domestik, sebaliknya menjawab bahawa “terdapat banyak isu yang perlu ditangani dan dikaji semula. Kami sedang memikirkannya tetapi secara beransur-ansur. ”

Selepas perdagangan tanpa nama diharamkan – yang juga mengharamkan warga asing dan rakyat Korea Selatan yang berumur bawah 18 tahun dari perdagangan – “urus niaga pasaran kripto setiap hari menjunam kepada 400 bilion won dari 4 trilion won sebelum pengawal selia kewangan melaksanakan peraturan baru , “ujar ketua pemerhati Korea Selatan Bithumb Lee Jeong-ah kepada The Korean Times.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/new-head-of-south-korean-financial-regulator-notes-positive-aspects-of-crypto