Default – Above Header Ads

Korea Selatan Merangka Undang-undang Cukai Keuntungan Kripto Individu

Undang-undang kriptografi dan undang-undang cukai telah mewujudkan banyak kekeliruan di Korea Selatan. Pada 30 Disember, kerajaan Korea Selatan menyatakan bahawa di bawah undang-undang semasa, ia tidak boleh mengenakan cukai pendapatan ke atas keuntungan individu daripada transaksi matawang kripto. Ini, bagaimanapun, bertentangan dengan pengenaan Cukai Perkhidmatan Negara baru-baru ini  dengan bil cukai bernilai 80 bilion won ($ 68.9 juta) pada bursa perdagangan kripto tempatan, Bithumb Korea.

Pada 29 Disember, agensi cukai Korea Selatan menerima 80 bilion won ($ 68.9 juta) dalam cukai dari bursa pertukaran kripto. Keesokan harinya, Choi Kyo-il, ahli parlimen Parti Liberty Korea dan ahli Jawatankuasa Strategi dan Kewangan Majelis Nasional, menerima maklumat daripada Kementerian Strategi dan Kewangan menangani isu percukaian dan matawang kripto. Dokumen tersebut menunjukkan bahawa di bawah undang-undang cukai semasa, keuntungan individu dari transaksi matawang kripto tidak dikenakan cukai kerana ia tidak disenaraikan dalam undang-undang cukai pendapatan.

Menurut kementerian itu, undang-undang cukai pendapatan Korea Selatan mengandungi penghitungan yang hanya levi atas pendapatan yang tercantum dalam pencukaian. Oleh kerana keuntungan individu dari transaksi mata wang maya tidak disenaraikan, pendapatan ini tidak termasuk dalam cukai pendapatan. Menurut Korea Times, sementara kerajaan Korea Selatan merancang untuk membuat rang undang-undang yang menangani urus niaga matawang kripto boleh bayar pada separuh pertama tahun 2020, negara perlu menghasilkan definisi kriptografi dan aset digital yang jelas.

Perkara-perkara lain yang memerlukan penjelasan termasuk persoalan sama ada keuntungan dalam transaksi matawang kripto adalah sama dengan keuntungan dalam aset lain, seperti saham atau hartanah. Selain itu, kerajaan Korea Selatan juga perlu mengakses rekod perdagangan pada bursa matawang kripto sebelum bergerak ke hadapan dengan undang-undang cukai.

Rujukan:

http://www.koreaherald.com/view.php?ud=20191229000227

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.