Default – Below Header Ads

Kumpulan Perbankan Standard Chartered Sertai Ethereum Enterprise Alliance

Kumpulan perbankan antarabangsa, Standard Chartered telah menjadi ahli terbaru organisasi blockchain standard building, Ethereum Enterprise Alliance (EEA). Dalam kenyataan yang dikeluarkan pada 6 November, Standard Chartered berkata langkah itu akan membolehkannya memperluaskan penawaran pelanggannya di 60 pasaran antarabangsanya.

“Teknologi membolehkan kami memudahkan perdagangan dan pelaburan di seluruh pasaran kami, meningkatkan pengalaman pelanggan dan menawarkan perkhidmatan baru,” kata Ketua Pegawai Penerangan Kumpulan Dr. Michael Gorriz. EEA dibentuk pada Mac 2017 sebagai usaha kerjasama meneroka pembangunan dan pelaksanaan penyelesaian blockchain di seluruh sektor ekonomi. Pangkalan keanggotaannya sekarang mencapai beratus-ratus organisasi, dengan penyertaan dari pelbagai entiti termasuk Microsoft, Hyperledger dan pelbagai bank antarabangsa lain seperti Santander dan Sberbank Rusia.

“Kami sangat teruja untuk menjadi sebahagian daripada EEA dan mengalu-alukan peluang di mana kami dapat bekerjasama dengan pemain industri terkemuka lain untuk memperdalam penyelidikan dan aplikasi blockchain dalam sektor perbankan,” tambah Gorriz.

Standard Chartered telah pun berjaya menembusi penggunaan blockchain. Seperti yang dilaporkan, bank tersebut baru-baru ini telah menyelesaikan skim pembiayaan rantaian bekalan dan menggunakan teknologi itu untuk menghantar transaksi surat kredit rentas sempadan.

Rujukan:

https://www.sc.com/en/media/press-release/standard-chartered-joins-enterprise-ethereum-alliance/

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.