Default – Above Header Ads

Ladang Perlombongan Kripto Terbesar di Rusia Akan Dibina Di Siberia

Salah satu ladang perlombongan kripto terbesar di Rusia akan dibina di Krasnoyarsk Krai di Siberia, menurut Daniel Zakomolkin, ketua pengarah syarikat perlombongan BitBaza. Zakomolkin berkata bahawa rantau ini dipilih “dari perspektif tenaga dan pengurangan kos”. Pelaburan infrastruktur dianggarkan kira-kira 3 billion rubles (kira-kira $ 48 juta).

Zakomolkin berkata: “Disini [Siberia] akan ada ladang perlombongan kripto, salah satu yang terbesar di Rusia. Pada akhirnya, ia dirancang untuk menghasilkan produk yang akan menjadi lebih cair daripada perlombongan, yang menjadikan projek itu strategik. Krasnoyarsk adalah rantau yang mempunyai lebihan kuasa elektrik.”

Zakomolkin menyatakan bahawa pembinaan blok industri pemprosesan kripto di dalam taman perindustrian telah dijalankan selama lebih daripada sebulan. Pada mulanya ladang perlombongan akan menggunakan 10MW kuasa, selepas itu penggunaannya akan ditingkatkan menjadi 120MW, menurut Zakomolkin. Projek ini merancang untuk menarik pakar di kalangan graduan dari Universiti Negeri Siberia. Haba yang dihasilkan dalam proses perlombongan akan ditukarkan menjadi kuasa terma dan digunakan untuk pemanasan kediaman.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/one-of-the-largest-crypto-farms-in-russia-to-be-established-in-the-heart-of-siberia