Default – Above Header Ads

Laporan Bank: 1 Dalam 3 Rakyat Jerman Melihat Mata Wang Kripto Sebagai Peluang Pelaburan

Bank runcit Jerman Postbank melaporkan bahawa menurut kaji selidik baru-baru ini, 29% daripada Jerman percaya bahawa mata wang kripto adalah peluang pelaburan yang wajar. Keputusan dari Postbank Digital Study 2018 diumumkan selepas 3,100 orang Jerman ditemubual dari akhir Februari hingga akhir Mac tahun ini. Satu daripada dua generasi muda, antara umur 18 hingga 34 tahun, berminat dalam pelaburan mata wang kripto. Ini menyumbang 46% daripada jumlah individu yang dikaji. Lebih jauh lagi, 14% daripada orang-orang ini ingin membeli mata wang kripto pada tahun depan.

Walau bagaimanapun, walaupun minat yang besar dalam sektor kripto, demografi ini hanya membentuk 8% daripada jumlah penduduk. Dr. Thomas Mangel, Ketua Pegawai Digital Postbank, berkata bahawa anak-anak muda tidak harus menumpukan sepenuhnya pada kriptografi kerana “jenis pelaburan ini sangat spekulatif”.

Tinjauan ini dijalankan pada masa bitcoin dan kriptografi lain mengalami penurunan. Itulah sebabnya hasil yang memihak kepada mata wang kripto ini adalah kejutan kepada bank. Mangel berkata bahawa media bertanggungjawab menafikan fenomena ini, yang seterusnya memaksa orang untuk mengabaikan risiko yang terlibat dengan membeli mata wang kripto ini.

Sumber:

https://www.ccn.com/1-in-3-germans-see-cryptocurrency-as-an-investment-opportunity-bank-report/