Default – Above Header Ads

Laporan: Blockchain Mampu Meningkatkan Aliran Royalti Kepada Artis Dalam Industri Muzik Digital

 

Peralihan pembayaran royalti ke dalam blockchain harus memberi kekuatan kepada para seniman dalam industri muzik dengan meningkatkan daya tawar mereka untuk meminta pembayaran yang lebih tinggi, dakwa sebuah laporan bahawa platform muzik digital berasaskan blockchain, seperti yang telah dikongsi OPUS.

Menurut kajian OPUS, memandangkan inovasi baru dalam memperkenalkan blockchain ke pasaran perkhidmatan streaming muzik digital, mereka melihat potensi pertumbuhan yang besar. Platform berasaskan blockchain mengatakan bahawa seniman mungkin tertarik dengan platform yang terdesentralisasi kerana berpotensi memperoleh pendapatan yang lebih tinggi, berbanding dengan platform konvensional. OPUS percaya bahawa peralihan kepada royalti yang disebutkan juga akan mempelbagaikan portfolio peribadi artis. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, penyelidikan tersebut menyaksikan peningkatan “besar” dalam aliran tunai yang harus dibayar atas dasar kontrak berkaitan royalti dalam industri hiburan dan media. Bayaran untuk penggunaan harta intelek meningkat pada kadar tahunan 8.99% pada tahun 2017 dan 5.81% pada tahun 2019.

Laporan itu meramalkan bahawa peranan blockchain dalam industri muzik akan sangat terkenal di negara-negara berkembang seperti China, Brazil, India dan Rusia, walaupun dominasi platform arus perdana seperti Spotify, Apple, Amazon dan Google. China adalah yang paling menonjol, kerana pembayaran royaltinya berlipat kali ganda antara 2016 dan 2017. Negara lain yang menarik adalah Venezuela, kerana OPUS menyatakan bahawa terdapat penggunaan teknologi blockchain yang semakin meningkat.

Walau bagaimanapun, OPUS mendakwa bahawa platform muzik terdesentralisasi sumber terbuka pada masa depan seharusnya tidak hanya fokus pada peningkatan bahagian terakhir pemuzik dalam royalti, tetapi juga mendidik mereka mengenai aspek celik kewangan yang berlaku.

Rujukan: 

https://opus.audio/royalties-report.pdf

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.