Default – Above Header Ads

Libra Association Selesai Mengadakan Mesyuarat Penubuhan

Libra Association, badan pentadbiran stablecoin Facebook, mengadakan mesyuarat sulungnya pada 14 Okt di Geneva, Switzerland. Konsortium ini mengesahkan minat mereka dalam mewujudkan stablecoin yang berorientasi pembayaran yang akan diimbangi dengan pelbagai mata wang fiat yang stabil.

Di samping jelas menyatakan kepentingan mereka dalam projek itu, 21 ahli konsortium juga membentuk lembaga lima anggota dan bersetuju untuk artikel interim persatuan yang, menurut undang-undang Switzerland, mesti menerangkan bagaimana organisasi akan ditadbir. Kebanyakan keputusan utama dilaporkan memerlukan undian majoriti dewan pentadbiran, sementara cadangan perubahan keanggotaan atau pengurusan rizab mesti diluluskan oleh majoriti dua pertiga.

Lembaga lima anggota tersebut terdiri daripada David Marcus dari Facebook, wakil dari Kiva Microfunds, PayU, firma modal teroka Andreessen Horowitz dan Xapo Holdings Limited. Pertemuan hari ini di Geneva berikutan penarikan balik daripada bekas ahli konsortium. Terbaru, Booking Holdings, pemilik laman pelancongan booking.com, priceline.com, agoda.com dan Kayak, menarik diri dari Persatuan Libra.

Lain-lain pembayaran utama dan firma yang berkaitan dengan perniagaan telah meninggalkan persatuan itu, termasuk Mastercard, Visa, eBay, Stripe dan PayPal. Menurut Reuters, satu-satunya firma pembayaran yang tinggal di Persatuan Libra ialah PayU yang berpangkalan di Belanda, yang kononnya tidak beroperasi di Amerika Syarikat, Kanada dan banyak kawasan di Afrika dan Timur Tengah.

Rujukan:

https://uk.reuters.com/article/uk-facebook-cryptocurrency/facebooks-libra-announces-board-as-support-shrinks-further-idUKKBN1WT16E

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads