Default – Below Header Ads

Luno Mendaftar Dengan Bank Negara Sebagai Badan Pelapor Untuk Mata Wang Kripto

Luno Malaysia, yang merupakan sebahagian daripada pertukaran mata wang kripto yang berpangkalan di London, secara rasmi berdaftar dengan Bank Negara Malaysia sebagai institusi pelapor. Ia berkata pada hari Rabu pendaftaran itu dikehendaki oleh dokumen dasar bank pusat mengenai keperluan Mata Wang Digital Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan (AML / CFT).

Dokumen dasar menetapkan keperluan dan piawai minimum yang perlu dipatuhi oleh institusi pelapor – untuk meningkatkan ketelusan aktiviti berkaitan dengan mata wang digital dan memastikan langkah kawalan AML / CFT yang berkesan dan mantap disediakan. Ketua negara untuk Luno, Vijay Ayyar berkata dalam satu kenyataan: “Kami melihat langkah-langkah ke arah pengawalseliaan mata wang digital sebagai tanda yang sangat positif.

Luno juga mula memproses pengeluaran yang belum selesai di Malaysia sejak 29 Mac. Pada masa lalu, Luno tidak dapat memproses pengeluaran dan deposit disebabkan pembekuan sementara akaun bank Maybanknya. Pengurus negara Luno Malaysia, David Low berkata pengeluaran sedang diproses dalam kelompok, sementara Luno terus berusaha untuk menyelesaikan masalah jangka panjang dalam memproses pengeluaran dan deposit ringgit di Malaysia.

Sumber:

https://www.thestar.com.my/business/business-news/2018/04/11/luno-registers-with-bank-negara-as-reporting-body-for-digital-currencies/