Malta bakal memperoleh Bursa Kripto Terbesar di Dunia

Minggu ini, Binance, bursa saham terbesar di dunia dengan jumlah perdagangan harian $ 1.7 bilion, telah memindahkan ibu pejabatnya ke Malta, sebuah rantau yang sentiasa mesra dengan perniagaan dan pelabur mata wang kripto. Bersama dengan pasukan semasa, Binance telah memindahkan sumbernya ke Malta, dan telah memutuskan untuk mengambil lebih daripada 200 pekerja sepenuh masa untuk sepenuhnya menubuhkan syarikat di rantau ini.

Sikap pro-blockchain dari pihak berkuasa Malta telah memberi keyakinan Binance untuk memindahkan pasukan dan perniagaannya ke rantau ini, meletakkan Malta di barisan hadapan pertumbuhan mata wang kripto. Silvio Schembri, Setiausaha Parlimen Malta untuk Perkhidmatan Kewangan, Ekonomi Digital & Inovasi, menyatakan dalam temu bual dengan pasukan Binance bahawa negara itu tetap yakin dalam kerja yang sedang dilakukan dalam sektor mata wang kripto.

Dalam satu kenyataan rasmi, pasukan Binance menyatakan bahawa peraturan sedia ada Malta dan undang-undang pro-blockchain untuk perniagaan mata wang kripto tempatannya akhirnya meyakinkan syarikat itu untuk melabur di negara Eropah, selepas melawat dan menilai beberapa wilayah di seluruh dunia.

Sumber:

https://www.ccn.com/malta-wants-to-become-the-blockchain-island-with-worlds-largest-cryptocurrency-exchange/