Bitcoin Exchange CEX.IO

MasterCard Akan Melakukan ‘Inovasi Dalam Pembayaran’ Melalui Blockchain

MasterCard sedang mencari 175 individu dengan pengalaman IT untuk pelbagai peranan, termasuk pakar blockchain, menurut kenyataan akhbar 12 April. Pekerja baru itu akan berpusat di Ireland, di mana MasterCard Labs, firma penyelidikan dan pembangunan itu beribu pejabat. Cabang syarikat itu, bersama dengan yang lain, akan digabungkan ke dalam satu badan yang dikenali sebagai “Pasukan Produk dan Inovasi”. Pasukan ini akan berusaha untuk membangunkan “inovasi dalam pembayaran” dengan meneroka AI dan teknologi lain, sebagai tambahan kepada blockchain.

Pada hari pengumuman itu, Pejabat Paten dan Tanda Dagangan AS menerbitkan aplikasi paten oleh MasterCard untuk “sistem perlindungan dan pengesahan identiti melalui blockchain” di mana kunci awam akan mewakili “nilai identiti yang bersekutu.” Menurut Alexei Malinovsky, ketua Pejabat Perwakilan Rusia MasterCard, syarikat itu telah memfailkan permohonan untuk lebih daripada 30 paten yang berkaitan dengan DLT.

Pada akhir 2017, beberapa bulan selepas menyertai Ethereum Enterprise Alliance, firma itu mendedahkan bahawa ia telah melancarkan perkhidmatan pembayaran rentas sempadan yang membolehkan perniagaan yang menggunakan teknologi lejar teragih untuk menghantar mata wang fiat.

Sumber:

https://www.ethnews.com/projected-mastercard-hires-will-pursue-innovations-in-payments-including-blockch