Mastercard Dianugerahkan Paten Untuk Pengurusan Pelbagai Jenis Blockchain

 

Mastercard telah dianugerahkan paten untuk kaedah pembahagian block, menjadikannya mampu menyimpan pelbagai jenis dan format transaksi blockchain. Pembentangan paten telah diterbitkan oleh Pejabat Paten dan Tanda Dagangan Amerika Syarikat (USPTO) pada 9 Oktober. Dokumen tersebut menjelaskan bahawa dalam sistem blockchain semasa, rekod urus niaga yang disimpan dalam blok yang berbeza di blokchain “memerlukan format, jenis, dan kadangkala saiz data yang sama.”

Ini bermakna mana-mana entiti yang ingin menggunakan pelbagai jenis blockchain terpaksa mengendalikan pelbagai blockchain sekaligus. Mastercard mencatatkan bahawa ini akan menggunakan kuasa pemprosesan yang tinggi, yang merupakan dorongan kepada mereka untuk mencari penyelesaian alternatif.

Paten mencadangkan bahawa menggunakan “pembahagian blockchain” kepada subnetdapat menyelesaikan masalah ini, menggariskan butir-butir tentang bagaimana penyimpanan data dan transaksi akan berfungsi dalam sistem ini. Paten terus menggariskan bahawa “pembahagian blockchain termasuk rekod transaksi untuk tiga subnetyang berbeza, di mana rekod urus niaga yang berkaitan dengan setiap subnetmasing-masing boleh diformatkan secara berbeza dan mungkin melibatkan pemindahan mata wang kripto yang berbeza seperti yang berkaitan dengan setiap subnet.”

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/mastercard-awarded-patent-for-partitioned-multi-currency-blockchain

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.