Mastercard Peroleh Paten Sistem Pengesahan Kupon Berasaskan Blockchain

Perkhidmatan kewangan gergasi Mastercard telah memenangi paten sistem yang menggunakan teknologi blockchain untuk mengesahkan kupon. Paten, yang diberikan oleh Pejabat Paten & Tanda Dagangan AS (USPTO) pada 31 Mei, menggariskan cara untuk peniaga untuk mengurangkan penipuan kupon dan lebih berkesan mengeluarkan diskaun yang disasarkan kepada pelanggan tertentu. Syarikat ini memohon paten tersebut pada November 2016.

Dalam satu aplikasi yang berpotensi, individu akan diberikan alamat blockchain, yang maklumat individu tersebut akan disimpan dalam instrumen pembayaran seperti kad kredit atau aplikasi dompet digital. Apabila pengguna cuba menebus kupon, instrument tersebut akan bersambung dengan rangkaian blockchain swasta untuk mengesahkan bahawa pelanggan diberi kuasa untuk menerima diskaun tersebut.

Berikutan urus niaga yang berjaya, sistem akan secara automatik memindahkan kupon keluar dari dompet pelanggan dan akan dihapuskan kupon tersebut, menghalang pengguna daripada cuba menebusnya beberapa kali. Sistem ini jelas dimaksudkan untuk membantu peniaga-peniaga mengelakkan penipuan kupon, tetapi Mastercard membayangkan bahawa ia akan memberi manfaat kepada pengguna juga kerana ia akan menyediakan perniagaan dengan keupayaan untuk mengeluarkan kupon lebih berharga dengan jaminan bahawa diskaun itu tidak boleh dipalsukan atau ditebus oleh pengguna yang tidak dibenarkan.

Sumber:

https://www.ccn.com/mastercard-wins-patent-for-blockchain-based-coupon-authentication-system/

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads