Mata Wang Kripto Tidak Mengancam Kestabilan Kewangan, Kata Kerajaan Jerman

Wakil Kerajaan Persekutuan Jerman telah menyatakan bahawa mata wang kripto tidak menimbulkan ancaman terhadap kestabilan kewangan. Namun demikian, kerajaan melihat perlunya langkah pengawalseliaan untuk mengawal mata wang kripto.

Menurut Kerajaan Persekutuan, jumlah transaksi aset mata wang kripto terlalu rendah berbanding dengan saiz sistem kewangan global untuk menimbulkan ancaman serius terhadap sistem kewangan semasa. Walau bagaimanapun, kerajaan Jerman menganggapnya sesuai untuk memantau perkembangan di kawasan ini pada tahap G20.

Kerajaan Jerman juga merujuk jawapannya hari ini kepada siasatan parlimen dari parti politik sayap kanan “Alternative for German” mengenai masalah yang berkaitan dengan mata wang kripto. Masalah yang dikatakan termasuk pengubahan wang haram, pendapatan haram, penggunaan mata wang dalam perjudian dalam talian dan pembiayaan pengganas. Pada masa ini, analisis risiko negara yang akan selesai tahun depan sedang diusahakan, yang akan mengenal pasti apa-apa keperluan untuk tindakan di pihak kerajaan.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/cryptocurrency-does-not-threaten-financial-stability-says-german-government

Default – Between Post Ads