Default – Below Header Ads

Microsoft Bantu Hospital Melawan Ransomware Ketika Dunia Dilanda Pandemik Coronavirus

Konglomerat pengkomputeran global Microsoft memaklumkan hospital yang terdedah kepada serangan ransomware untuk membantu mencegah institusi penjagaan kesihatan daripada terganggu di tengah-tengah pandemik COVID-19. Firma itu juga menerbitkan cadangan kepada hospital untuk mendapatkan sistem mereka dan mencegah serangan ransomware pada 1 April.

Melalui rangkaian penganalisis perisikan ancaman syarikat, Microsoft menyatakan bahawa ia “mengenal pasti beberapa puluhan hospital” dengan rangkaian ‘virtual private network’ (VPN) yang terdedah dan aplikasi pintu masuk awam yang lain dalam sistem mereka: “Semasa krisis ini, sebagai organisasi telah berpindah ke tenaga kerja secara atas talian, pengendali ransomware telah menemui sasaran praktikal: peranti rangkaian seperti gerbang dan perkakasan yang menggunakan VPN. Malangnya, satu sektor yang terdedah kepada serangan ini adalah penjagaan kesihatan.”

Microsoft mengedarkan pemberitahuan yang disasarkan kepada hospital yang mempunyai “maklumat penting mengenai kelemahan, bagaimana penyerang dapat mengambil kesempatan daripada mereka, dan cadangan yang kuat untuk mengaplikasikan kemas kini keselamatan yang akan melindungi mereka daripada eksploitasi siber.” Hospital disyorkan untuk memastikan kemas kini tetap untuk konfigurasi VPN dan firewall, pemantauan infrastruktur atas talian, dan memperkuat protokol untuk bertindak balas terhadap pelanggaran keselamatan siber. Mereka dinasihatkan untuk mendapatkan penglibatan yang lebih besar dengan pakar profesional keselamatan operasi dan menjadualkan audit tetap.

Microsoft turut mengambil bahagian dalam inisiatif “Tech Against Corona” bersama-sama dengan kira-kira sedozen syarikat teknologi untuk menyediakan teknologi kepada kerajaan Belanda untuk melawan coronavirus – yang termasuk usaha membantu hospital melawan ransomware.

Rujukan:

https://www.microsoft.com/security/blog/2020/04/01/microsoft-works-with-healthcare-organizations-to-protect-from-popular-ransomware-during-covid-19-crisis-heres-what-to-do/

===

EXMO affiliate program

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.