Default – Above Header Ads
Default – Below Header Ads

Mufti Islam Mengeluarkan Fatwa Bitcoin Patuh Dengan Hukum Syariah

Mufti Muhammad Abu Bakar, seorang pegawai penasihat pematuhan Syariah di Blossom Finance di Jakarta, menerbitkan sebuah laporan mengenai adakah Bitcoin adalah Halal atau Haram pada hari Selasa 10 April. Kertas ini pada dasarnya memutuskan bahawa dalam kes-kes tertentu, Bitcoin memang boleh menjadi Halal, dan dibenarkan.

Petikan laporan itu menyebut: “Di Jerman, Bitcoin diiktiraf sebagai mata wang yang sah di sisi undang-undang dan oleh itu layak sebagai mata wang di sisi Islam di Jerman. Di negara-negara seperti AS, Bitcoin tidak mempunyai status monetari rasmi undang-undang tetapi diterima untuk pembayaran perniagaan, dan oleh itu layak sebagai mata wang di sisi agama Islam. ”

Syariah mempunyai idea yang kuat mengenai pemeliharaan kekayaan, sesuatu yang telah menyebabkan ICOs dan pasaran dagangan yang tidak menentu dilihat dalam cahaya negatif. Walau bagaimanapun teknologi Bitcoin dan blockchain sebenarnya sejajar dengan ideologi Syariah. Perbankan rizab pecahan di mana pemilikan wang yang terlibat dianggap sebagai riba, adalah dilarang. Kerana blockchain tidak dapat dinafikan pembuktian pemilikannya, ia sebenarnya lebih mematuhi Syariah daripada perbankan, dan ini semua termasuk dalam laporan yang diterbitkan oleh Mufti Muhammad Abu Bakar. Keputusan itu hanya berlaku sehari selepas persidangan sarjana Islam utama mengenai situasi mata wang kripto, menunjukkan bahawa ini telah menjadi masalah mendesak di kalangan penduduk Islam.

Sumber:

https://www.ccn.com/bitcoin-declared-compliant-with-sharia-law-price-surges/