Default – Above Header Ads

Nestlé Memperluaskan Teknologi Penjejakan Makanan IBM ke Produk Kopi

Pada 6 April, Nestlé mengumumkan bahawa syarikatnya memperluaskan platform teknologi blockchain IBM Food Trust untuk jenama Zoégas. Dengan pelaksanaan baru ini, pencinta kopi Zoégas kini dapat mengesan edisi kopi pilihan mereka kembali ke asal-usul yang berlainan seperti di Brazil, Rwanda dan Colombia, kata syarikat itu.

Di samping itu, pengguna akan dapat mengakses beberapa maklumat berkaitan kopi termasuk masa dan lokasi penuaian, tempoh pemanggangan, sijil transaksi untuk penghantaran khusus, petani, melalui pengimbasan kod QR pada pembungkusan. Menurut pengumuman, integrasi Zoégas dengan platform IBM Food Trust menjadi kenyataan selepas Nestlé bekerjasama dengan pihak ketiga yang dipercayai, Rainforest Alliance.

Mewakili organisasi bukan kerajaan yang memberi tumpuan kepada perhutanan dan pertanian yang mampan, Rainforest Alliance akan bertanggungjawab menyediakan data yang boleh dipercayai yang membolehkan pengguna mengikuti perjalanan kopi ke kilang Zoégas di Helsingborg. Di bawah perkongsian itu, organisasi tersebut akan memberikan maklumat persijilan sendiri tentang kopi dan merekodkan data secara langsung pada platform penjejakan makanan IBM Food Trust.

Rujukan:

https://www.nestle.com/media/news/nestle-blockchain-zoegas-coffee-brand

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads