Default – Above Header Ads

Nigeria Menjadi Negara Kelapan Afrika Yang Mengalu-alukan ATM Bitcoin

Negara terbesar di Afrika kini mengalu-alukan ATM Bitcoinnya yang pertama. Blockstale BTM, syarikat yang memasang ATM di Dazey Lounge and Bar di negeri Lagos, merancang untuk melancarkan lebih daripada 30 terminal ATM di seluruh Nigeria. “Walaupun terdapat banyak ketidakpastian tentang matawang kripto di Nigeria, Nigeria merupakan peniaga matawang kripto tertinggi di Afrika,” ketua eksekutif dan pengasas Blockstale, Daniel Adekunle, memberitahu media tempatan pada 1 April.

Adekunle membangunkan ATM Bitcoinnya dengan kerjasama firma berteknologi yang berpangkalan di Shenzhen, China. Walaupun menjadi rumah kepada jumlah dagangan terbesar di Afrika, Nigeria adalah negara kelapan di benua untuk menjadi tuan rumah ATM Bitcoin – dengan Blockstale yang merangkumi ke-15 di Afrika.

Menurut CoinATMRadar, Afrika Selatan adalah rumah kepada tujuh mesin ATM kripto, Ghana menjadi tuan rumah kepada dua mesin ATM kripto, dan Botswana, Djibouti, Kenya, Uganda dan Zimbabwe masing-masing mempunyai satu terminal ATM kripto. Dengan Nigeria yang merangkumi ekonomi dan penduduk terbesar di Afrika, ATM Bitcoin pertama di negara ini mungkin menjadi pelopor untuk penerimaan yang lebih luas di seluruh benua. Terminal Coinstale adalah terminal ATM Bitcoin kedua di Afrika Barat.

Rujukan:

https://blocknewsafrica.com/first-nigerian-bitcoin-atm/

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.