Default – Above Header Ads

NSA sedang Membangunkan Sistem untuk kenal pasti Pengguna Bitcoin

Agensi Keselamatan Negara AS (NSA) dilaporkan dapat mencari penghantar dan penerima Bitcoin di seluruh dunia, seperti dokumen rahsia yang disebarkan oleh Edward Snowden. Sumber-sumber yang digunakan untuk artikel ini didedahkan kepada The Intercept, sebuah penerbitan yang didedikasikan untuk ‘kewartawanan pemberontakan’ yang diasaskan oleh Glenn Greenwald, Laura Poitras, dan Jeremy Scahill berikutan pendedahan perisikan massa Snowville pada tahun 2013.

NSA menguruskannya sistem itu dengan mewujudkan sistem untuk mengumpul, menganalisis, dan memproses lalu lintas internet global menggunakan program penyamaran popular, menurut dokumen lain yang bertarikh Mac 2013.

Perkhidmatan seperti VPN yang disebut MONKEYROCKET, subprogram kepada OAKSTAR, memainkan peranan penting dalam mengenal pasti pengguna Bitcoin. Daripada menyembunyikan data pengguna, MONKEYROCKET memanipulasi peralatan rangkaian untuk mendapatkan data dari Eropah, Timur Tengah, Asia, dan Amerika Selatan. Pada bulan Mac 2013, NSA memberi maklumat terkini mengenai usaha pengumpulan risikan menggunakan MONKEYROCKET, yang menyasarkan Bitcoin dan LibertyReserve, yang menyasarkan “2 dari 3 mata wang kripto teratas”.

Sumber:

https://cointelegraph.com/news/us-national-security-agency-develops-system-to-identify-bitcoin-users-say-leaked-docs