Operator Bursa Saham Switzerland Lancarkan Bursa Aset Kripto

 

SIX, pemilik dan pengendali bursa saham utama Switzerland telah mengumumkan rancangan untuk melancarkan Enix Digital Exchange – pertukaran aset kripto yang dikawal selia oleh pengawalselia kewangan dan bank pusat negara. Dalam satu pengumuman pada hari Jumaat, pengendali Swiss Exchange ENIX mendedahkan inisiatif kripto barunya yang mana ia mendakwa ‘akan menjadi infrastruktur pasaran pertama di dunia untuk menawarkan perkhidmatan bersepadu, penyelesaian dan penjagaan terintegrasi untuk aset digital.

Digelar Enix Digital Exchange (SDX), platform bertenaga blockchain akan memudahkan proses pentokenan sekuriti sedia ada pelanggan serta membolehkan penerbitan dan perdagangan aset digital. “Pertukaran digital akan membolehkan pelanggan SIX untuk berdagang, menyelesaikan dan menyelenggara aset digital dengan cara yang sama seperti yang mereka lakukan di dunia tradisional,” jelas ketua sekuriti dan pertukaran Thomas Zeeb, menggambarkan SDX sebagai platform semua-dalam-satu .

SIX menegaskan bahawa platform itu akan melihat ‘standard pengawasan dan peraturan yang sama’ dari FINMA, pengatur kewangan Switzerland dan Bank Negara Swiss, bank pusat negara. Secara jelasnya, pengendali pertukaran itu menyatakan bahawa SDX tidak akan digunakan untuk membolehkan perdagangan langsung mata wang kripto seperti Bitcoin dan Ethereum dan sebaliknya akan membantu memperkenalkan peserta pasaran kewangan tradisional untuk mengaitkan aset mereka yang boleh dipinjam dan tidak boleh dipinjam menjadi aset digital.

Sumber:

https://www.ccn.com/swiss-stock-exchange-operator-is-launching-a-crypto-assets-exchange/