Default – Above Header Ads
Default – Below Header Ads

Pakar: Sikap China Terhadap Kripto Tidak Dapat Berubah Dengan Ketara Dalam Jangka Masa Pendek

 

Sikap pemerintah China terhadap kripto tidak dapat berubah secara signifikan dalam jangka pendek, menurut seorang pakar. Ivan Plantonov, seorang penganalisis syarikat penyedia perkhidmatan maklumat dan pelaburan antarabangsa yang diketuai oleh China, EqualOcean, mengatakan pada 29 April bahawa dia tidak mengharapkan pemerintah China untuk mengubah pendiriannya terhadap matawang kripto dengan cepat.

Dia menyatakan pendirian syarikatnya: “Kami tidak berpendapat bahawa sikap China terhadap matawang kripto dapat berubah dengan ketara dalam jangka pendek. Pada masa ini, negara kebanyakan menekankan aplikasi industri dan perniagaan DLT. ”

Namun, Plantonov mengakui bahawa tindakan baru-baru ini yang diambil oleh pegawai China adalah “mungkin pertama kalinya sejak 2018 ketika pentadbiran tempatan secara langsung menyokong perlombongan blockchain pada musim aliran tinggi.” Dia menjelaskan bahawa perubahan itu dimulakan oleh seruan Presiden China Xi Jinping agar negara itu mempercepat penerapan teknologi blockchain: “Setelah pengumuman Oktober, yang mengemukakan blockchain sebagai fokus inovasi nasional, teknologi telah menembusi berbagai lapisan Kerajaan China.”

Plantonov menjelaskan bahawa Sichuan “telah menjadi kuasa utama perlombongan kripto selama bertahun-tahun”. Dia menyatakan bahawa wilayah ini walaupun secara ekonomi terbelakang, tetapi memiliki banyak sumber semula jadi. Oleh kerana itu, dia yakin perlombongan kripto menjadi peluang besar bagi wilayah ini: “Perlombongan kripto adalah peluang ‘perlombongan emas’ yang tidak ingin mereka lepaskan. Sekarang, di bawah suasana mesra blockchain yang disediakan oleh pemerintah pusat, masalah kritikal di lapangan diharapkan dapat diselesaikan dan pasaran akan cenderung berkembang secara beransur-ansur. ”

Terakhir, sementara Plantonov mengakui bahawa perlombongan kripto jelas merupakan bahagian dari teknologi blockchain, dia percaya ia masih akan melihat konflik dengan pentadbiran tempatan dalam beberapa tahun akan datang: bidang ini dijangkakan akan tetap terdedah kepada risiko selama beberapa tahun ke depan, dengan sejumlah konflik mengenai masalah ini.”

Rujukan: 

Default – Inside Post Ads

https://cointelegraph.com/news/chinas-attitude-to-crypto-cant-change-significantly-in-the-short-term-expert

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads