Default – Above Header Ads

Pasukan Petugas Bank of Korea Selidiki Peluang Untuk Kemungkinan CBDC

Media Korea Selatan melaporkan pelan oleh Bank of Korea (BOK) untuk menganalisis implikasi mata wang kripto. Penemuan awal boleh dikeluarkan dalam tempoh beberapa bulan akan datang dan mungkin termasuk rancangan BOK untuk mengeluarkan mata wang digital yang dikeluarkan oleh bank pusat (CBDC).

“Pasukan petugas telah mengkaji kemungkinan mengeluarkan CBDC dan bagaimana mata wang digital akan mempengaruhi sektor kewangan keseluruhan negara sejak Januari,” kata kenyataan BOK. “Kami akan mengumumkan kemas kini mengenai isu ini menjelang akhir bulan Jun.” Walaupun bank itu mengakui bahawa kerja ini masih dalam “peringkat awal”, apa-apa penemuan BOK yang dikeluarkan dalam masa terdekat yang menangani mata wang kripto – terutama CBDC – mungkin menyebabkan kekacauan dalam ekosistem kewangan. Bank pusat tersebut, yang secara terbuka berikrar menggunakan semua keupayaannya untuk “memenuhi jangkaan rakyat,” sebelum ini membantu membuat laporan mengenai CBDC dengan Bank untuk Pelaporan Antarabangsa mengenai Pembayaran dan Infrastruktur Pasaran.

Korea Selatan, seperti yang diketahui oleh Republik, adalah sarang bagi mata wang kripto dan pergerakan blockchain yang berkembang. Ada yang memanggil orang Korea Selatan fanatik berkenaan kripto, dan walaupun pegawai BOK perlu dilatih mengenai potensi konflik kepentingan dalam perdagangan mata wang kripto.

Sumber:

https://www.ethnews.com/bank-of-korea-taskforce-to-research-possible-cbdc

EXMO affiliate program