Default – Above Header Ads

Paten Walmart Membayangkan Sistem Penghantaran Berasaskan Blockhain

Kereta penghantaran automatik atau trak yang disambungkan melalui blockchain boleh suatu hari nanti untuk menyampaikan pakej Walmart, menurut permohonan paten baru mereka. Gergasi runcit itu membayangkan kes penggunaan tersebut yang difailkan kepada Pejabat Paten dan Tanda Dagangan A.S. (USPTO) pada bulan Oktober lepas dan diterbitkan pada hari Khamis. Berdasarkan dokumen, permohonan paten itu berpusat di sekitar alat teknologi untuk mendapatkan “kawasan akses terhad” di rumah pelanggan yang akan menerima pakej dari kenderaan darat autonomi (AVGs).

Kebanyakan aplikasi itu sendiri tidak menyebut teknologi tersebut, namun Walmart pernah menyebut bagaimana blockchain boleh berfungsi sebagai penyelesaian untuk “akses dan penyulitan berasaskan pengesahan” yang membolehkan kenderaan untuk mengakses kawasan yang dihadkan aksesnya. Di samping itu, rangkaian yang teredar itu boleh berfungsi sebagai cara untuk mengesan dan mengesahkan barangan itu sendiri.

Seperti yang diterangkan dalam permohonan itu: “Apabila seorang pelanggan berinteraksi dengan produk, pelanggan dibenarkan untuk melakukannya melalui kunci pengesahan peribadi atau awam. Sebagai tindak balas, blok baru boleh ditambah ke blok akar berikutnya, yang akan mengandungi maklumat yang berkaitan dengan tarikh dan masa produk dihantar oleh AGV telah diakses, serta kunci pengesahan yang mengakses produk. ”

Sumber:

https://www.coindesk.com/walmart-envisions-blockchain-powered-delivery-fleets/

Bitcoin Exchange CEX.IO