Default – Above Header Ads

PayPal Secara Rasmi Menarik Diri Daripada Libra Association

Firma pemproses pembayaran, PayPal telah secara rasmi meninggalkan Libra Association, badan pengawal mata wang digital Libra Facebook. PayPal tidak menghadiri mesyuarat 28 pendukung Libra pada hari Khamis.

Berikutan ketidak hadiran Paypal itu, seorang jurucakap firma Paypal memberitahu bahawa ia secara rasmi meninggalkan persatuan itu, sambil menambah: “Kami terus menyokong aspirasi Libra dan berharap dapat meneruskan dialog mengenai cara untuk bekerjasama pada masa akan datang. Facebook telah menjadi rakan kongsi strategik yang bernilai kepada PayPal, dan kami akan terus bekerjasama dan menyokong Facebook dalam pelbagai kapasiti. “

Perkembangan itu muncul setelah khabar angin berleluasa sehingga tiga lagi penyokong itu juga mempertimbangkan untuk menghentikan peranannya sebagai pengendali nod masa depan. Seseorang yang rapat dengan PayPal berkata: “Tidak kelihatan bahawa terdapat banyak pra-kerja yang dilakukan dengan pengawal selia. Syarikat pembayaran tidak mahu penguatkuasaan dan pemeriksaan pengawalselia kewangan menambahkan kos yang tidak perlu dalam menjalankan perniagaan mereka.”

Keadaan ini juga turut mendorong di sebalik kebimbangan yang sama untuk Visa, Mastercard dan Stripe yang ingin memastikan Libra tidak membahayakan hubungan mereka dengan pengawal selia. Libra telah mencetuskan kontroversi dengan penggubal undang-undang di seluruh dunia sejak penubuhannya, dengan naratif yang sama berputar di sekitar mata wang digital yang akan mengambil alih kuasa wang daripada kerajaan.

Rujukan:

https://www.ft.com/content/6af11092-e5fd-11e9-9743-db5a370481bc

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.