Pedagang Moscow Menggunakan Mata Wang Kripto Untuk Pemindahan Wang Tanpa Bank

Seorang wakil bank pusat Rusia mengatakan bahawa sebahagian besar dana yang berubah tangan di tiga pasar tidak rasmi terbesar di Moscow, dianggarkan sebanyak 600 bilion rubel setiap bulan (lebih $ 9 bilion pada masa akhbar), ditukarkan dari wang tunai kepada mata wang kripto dan dihantar ke China. Kebanyakan wang yang meninggalkan Rusia tidak didepositkan ke bank.

Pada forum 12 April, ketua jabatan Pemantauan Kewangan dan Kawalan Pertukaran Kewangan bank Yuri Polupanov berkata, bursa-bursa transaksi mata wang kripto yang tidak berlesen (OTC) telah muncul di pusat membeli-belah yang dikenali sebagai TC “Moscow” “Food City,” dan TC “Sadovod” (yang terakhir dimiliki oleh Ilham Rahimov, bekas teman sekelas Presiden Vladimir Putin). Polupanov berkata bahawa kira-kira 90 peratus pedagang yang berdagang di pasar-pasar ini adalah orang Cina.

Perdagangan di tiga pusat tersebut dilaporkan menyumbang sebanyak satu perempat daripada semua perdagangan runcit di seluruh negara dan melebihi jumlah perdagangan runcit sektor formal di bandar.

Sumber:

https://www.ethnews.com/moscows-chinese-merchants-using-otc-cryptocurrency-for-bank-free-money-transfers