Default – Above Header Ads
Traders Fair Malaysia 2019

Pegawai Pilihan Raya Ukraine Lancar Percubaan Undian Menggunakan Blockchain NEM

 

Seorang ahli Suruhanjaya Pilihan Raya Pusat Ukraine sedang menyiasat penggunaan blockchain dalam pilihan raya. Oleksandr Stelmakh, yang bekerja untuk Suruhanjaya Pilihan Raya Pusat Ukraine, mengulas mengenai percubaan tersebut. Percubaan itu bermula pada bulan Julai apabila Stelmakh menggalakkan rakannya di Facebook untuk mengambil bahagian dalam ” ujian undian” yang telah dibuat dengan kerjasama kumpulan NEM Foundation tempatan, menggunakan platform blockchain NEM.

“Salah satu ciri asas asas blockchain adalah mustahil untuk membuat perubahan kepada maklumat yang disimpan … Ini adalah sifat yang kami cuba gunakan untuk menyelamatkan maklumat mengenai sesi undi tempatan,” tulis Stelmakh. Beliau menambah: “Harus diingat bahawa eksperimen itu diadakan menggunakan blockchain NEM dan untuk urus niaga, menggunakan token yang diberikan oleh wakil Yayasan NEM di Ukraine, Anton Bosenko.”

Stelmakh juga menulis bahawa berdasarkan hasilnya, ia akan menelan kos kira-kira $ 1,227 untuk meletakkan nod yang boleh digunakan untuk mengundi di setiap balai polis, yang dikatakannya adalah harga “kecil” untuk teknologi tersebut. Stelmakh mengingatkan pembaca bahawa tempoh percubaan untuk eksperimen blockchain masih dijalankan dan pemilihan menggunakan “token ujian” masih belum ditutup.

Sumber:

https://www.coindesk.com/a-ukrainian-election-official-is-trialing-nems-blockchain-for-voting/

Default – Between Post Ads