Default – Above Header Ads
Default – Below Header Ads

Pejabat Hak Cipta AS Berkata Ia Tidak ‘Mengiktiraf’ Craig Wright sebagai Satoshi

Walaupun Bitcoin SV (BSV) menikmati kenaikan kerana Craig Wright/Satoshi pada 21 Mei, Pejabat Hak Cipta AS berusaha keras untuk mengetepikan idea bahawa ia secara rasmi “mengiktiraf” sesiapa sahaja sebagai pencipta bitcoin.

“Sebagai kebiasaannya, apabila Pejabat Hak Cipta menerima permohonan untuk pendaftaran, pemohon mengangkat sumpah kebenaran kenyataan yang disertakan dalam dokumen yang dikemukakan. Pejabat Hak Cipta menulis dalam sidang media. “Dalam kes di mana ianya didaftarkan dibawa pseudonym, Pejabat Hak Cipta tidak menyiasat sama ada terdapat hubung kait yang boleh dibuktikan antara pemohon dan penulis pseudonymous itu.”

Seperti yang dinyatakan beberapa sumber, ia hanya memerlukan $55 untuk mendaftar hak cipta dan sambungan internet yang stabil. Secara ringkas, apa sahaja dakwaan bahawa kerajaan AS telah mendaftar Wright sebagai penulis bitcoin adalah palsu.

Mengapa kerajaan bersusah payah untuk menjelaskan perkara ini? Tindakan Wright memerlukannya. Pada 21 Mei, wakil media menghantar sidang media yang mencadangkan bahawa kerajaan telah menerima Wright sebagai Satoshi. Daripada media itu:

“Pentingnya, pendaftaran yang dikeluarkan oleh Pejabat Hak Cipta AS mengiktiraf Wright sebagai penulis di bawah pseudonym Satoshi Nakamoto – kedua-dua whitepaper dan kod. Ini adalah pengiktirafan agensi kerajaan pertama terhadap Craig Wright sebagai Satoshi Nakamoto, pencipta Bitcoin.”

Pejabat Hak Cipta AS sebenarnya tidak mengiktiraf sesiapa pun untuk apapun. Ini adalah kerana ianya adalah repositori yang direka bentuk untuk melindungi pencipta seni dan sastera.

Sumber:

https://www.coindesk.com/us-copyright-office-says-it-does-not-recognize-craig-wright-as-satoshi

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.