Pejabat IMF: Bank Sentral Perlu Bersaing Dengan Kripto

Timbalan Pengarah Jabatan Kewangan dan Pasaran Modal Monetari Antarabangsa percaya bahawa bank pusat perlu menawarkan “mata wang fiat” yang lebih baik untuk menangkis sebarang persaingan yang berpotensi dari mata wang kripto. Cadangan itu dibuat dalam artikel yang disiarkan pada Khamis, yang ditulis oleh Timbalan Pengarah Dong He. Dalam artikel itu beliau berpendapat bahawa bank pusat mungkin ingin mempertimbangkan beberapa konsep untuk “menghalangi tekanan kompetitif aset kripto terhadap mata wang fiat.”

Ini satu pernyataan yang ketara dan satu yang mengulangi ucapan yang lepas dari beliau serta pegawai-pegawai IMF lain, termasuk pengarah Christine Lagarde. Malah, Lagarde, pada bulan Mac, berkata dalam satu majlis bahawa pengawal selia perlu menggunakan beberapa elemen teknologi untuk “melawan api dengan api.” Hujahnya dalam tulisan terkini adalah berdasarkan kemungkinan bahawa, jika mata wang kripto dan aset kripto melihat penggunaan yang lebih luas, ada kemungkinan bank-bank pusat akan kehilangan keupayaan mereka untuk mempengaruhi ekonomi melalui taktik kewangan seperti perubahan kadar faedah.

Timbalan Pengarah mencadangkan supaya peraturan dan pengawalseliaan boleh memberi rangsangan kepada bank pusat. Beliau juga menunjuk kepada idea bank-bank pusat mewujudkan aset digital mereka sendiri yang boleh ditukarkan secara peer-to-peer.

Sumber:

https://www.coindesk.com/imf-official-central-banks-need-compete-crypto/

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.