Default – Below Header Ads

Pekerja Baidu Dipenjara Kerana Melombong Monero Bernilai $ 14K Menggunakan Server Syarikat

Seorang jurutera di Baidu, syarikat enjin pencariaan China, telah dipenjarakan kerana melombong Monero menggunakan kira-kira 200 server syarikat itu. Menurut laporan pada Mac, pekerja tersebut akhirnya menjual Monero sekitar 100,000 yuan ($ 14,300).

Jurutera kanan, An Bang, bekerja dengan Baidu untuk mengekalkan operasi enjin cariannya. Walau bagaimanapun, antara bulan April dan Julai 2018, dia memuat turun dan memasang skrip untuk melombong Monero ke sekitar 200 server syarikat. Baidu menghubungi pihak polis apabila ia menyedari tahap aktiviti yang tidak dijangka di kebanyakan server. Pada masa An ditangkap, dia telah melombong dan menjual Monero dengan nilai bersamaan $ 14,300.

An dijatuhi hukuman penjara tiga tahun dan didenda 11,000 yuan ($ 1,570) bulan lepas kerana mengendalikan sistem komputer secara haram.

Rujukan:

https://www.abacusnews.com/china-tech-city/baidu-staffer-jailed-mining-us14000-worth-bitcoins-company-servers/article/3075424https://www.abacusnews.com/china-tech-city/baidu-staffer-jailed-mining-us14000-worth-bitcoins-company-servers/article/3075424

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads