Pelabur Institusi Kini Merangkumi 60% daripada Perdagangan Coinbase

Brian Armstrong, pengasas bersama Coinbase dan CEO, telah mendedahkan bahawa majoriti pedagang di Coinbase Pro adalah pelabur institusi.

Bercakap dengan Fred Wilson, pengasas bersama Union Square Ventures dan pelabur dalam Coinbase, Armstrong berkata:

“90% daripada wang di dunia adalah dalam institusi, dan bukannya perniagaan runcit. Jadi kami telah mula bercakap dengan pelanggan berpotensi ini.”

Armstrong berkata mereka mempunyai keperluan khusus, seperti custodian yang dipercayai, yang merupakan sesuatu yang tidak wujud pada masa itu.

Dia tidak menyatakan tempoh masa yang dirujuk, tetapi ia dalam lingkungan penghujung 2017, awal 2018, semasa Coinbase mengumumkan matlamat mereka untuk memberi perkhidmatan kepada pelabur institusi.

“Semakin kami maju ke hadapan, institusi menjadi bahagian perniagaan yang semakin besar untuk kami,” Armstrong berkata sebelum menambah:

“Kami telah mula menambah ciri-ciri seperti perdagangan OTC melalui Coinbase di mana blok besar perdagangan berlaku. Dan institusi telah membentuk apa yang saya rasa adalah 60% daripada jumlah perdagangan di Coinbase Pro.

Jadi ini adalah segmen pelanggan utama untuk kami dan kami akan terus melabur lebih banyak ke dalamnya.”

Pemain lebih tradisional yang lain kini memasuki pasaran itu seperti Fidelity, yang merancang untuk memulakan perdagangan Bitcoin untuk pelanggan institusinya.

Sumber:

https://www.trustnodes.com/2019/05/19/institutional-investors-now-make-up-60-of-coinbase-trading

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.