Pelombong ASIC Ethereum Berkuasa Tinggi Akan Dilancarkan

Chen Min, bekas ketua pembuat cip di pemaju cip untuk perlombongan Bitcoin, Canaan Creative, melancarkan usaha baru untuk membina peranti perlombongan mata wang kriptoyang dipanggil Linzhi. Projek pertama firma itu menangani algoritma Ethash yang digunakan oleh Ethereum dan Ethereum Classic, dengan barisan baru pelombong ASIC untuk Ethereum yang bakal dikeluarkan pada tahun depan.

Dinamakan Projek Lavasnow, pelombong baru Linzhi inimendakwa menggunakan 1/8 jumlah tenaga elektrik berbanding pelombong Ethereum Bitmain, menurut kenyataan Chen untuk Sidang Kemuncak Ethereum Classic yang diadakan minggu ini. Ia juga dijangkakan mencapai tahap pemprosesan 1,400 juta hash sesaat, berbanding hanya 190 hash dari AntMiner Bitmain.

Kekuatan peningkatan hashpower bermakna salah satu pelombong Linzhi akan menghasilkan kira-kira $ 20 setiap hari, berbanding dengan hanya $ 3 dari pelombong Bitmain. Akibatnya, syarikat menjangkakan pelanggan dapat mencapai kos pelaburan dalam tempoh empat bulan selepas pembelian. Pada masa ini, syarikat masih membangunkan produktersebut. Pelanggan boleh mula menerima pelombongEthereum mereka pada April 2019.

Sumber:

https://www.coindesk.com/a-new-line-of-powerful-asic-miners-is-coming-to-ethereum/