Pemaju Misteri bitPico Mengaku Bertanggungjawab Atas Serangan DoS Terhadap Lightning Network

Pemaju Bitcoin misteri bitPico telah mengesahkan khabar angin bahawa mereka telah melancarkan serangan terhadap rangkaian utama Lightning Network (LN). Individu atau kumpulan itu membuat pengumuman di akaun Twitter bitPico, menggambarkan serangan itu sebagai “ujian tekanan” untuk perisian LN – yang baru memasuki beta – dan mendakwa bahawa ia telah menemukan 22 vektor serangan.

Pemaju telah memantau serangan itu – eksploitasi Denial-of-Service (DoS) – selama hampir dua minggu, yang menyaksikan individu-individu yang tidak dikenali sebelumnya meneliti keselamatan nod rangkaian dengan membanjiri mereka dengan permintaan untuk membuka saluran pembayaran. Dana pengguna tetap selamat, dan kaedah serangan yang telah dilakukan memaksa penyerang membelanjakan dana sendiri memenuhi rangkaian dengan saluran pembayaran.

Serangan-serangan ini menunjukkan kepada potensi kelemahan dalam pelaksanaan perisian LN semasa, membolehkan pemaju untuk mencipta penyelesaian sekarang, apabila LN digunakan terutamanya oleh pengguna teknologi yang bijak dan sedikit wang yang dipertaruhkan. “Pengerasan nod sedang berjalan!” Pemaju LN Alex Bosworth menulis tweet pada 25 Mac. “Kami mendapat peluang yang baik untuk membangunkan strategi penggunaan peer-to-peer yang kuat.”

Sumber:

https://www.ccn.com/mysterious-developer-bitpico-claims-responsibility-for-lightning-network-dos-attack/