Default – Above Header Ads

Pemerintah China Tubuhkan Jawatankuasa Piawaian Untuk Blockchain dan DLT

Kerajaan China dan pihak berkuasa persekutuannya semakin terlibat dalam ruang blockchain untuk mendorong inovasi ke seluruh negara. Terbaru, pemerintah China mengeluarkan notis rasmi yang menyatakan bahawa mereka telah menghimpunkan sebuah komiti teknikal dari 15 organisasi untuk merangka piawaian nasional untuk teknologi blockchain dan lejar digital.

Ini berlaku hanya tiga hari setelah Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat (MIIT) meminta maklum balas mengenai standard keselamatan data blockchain dan teknologi lain. Untuk memastikan bahawa piawaian nasional yang ditetapkan oleh jawatankuasa ini mematuhi undang-undang yang ada dan juga mendorong pengembangan industri, pemerintah telah menghimpunkan orang dari 15 organisasi dari latar belakang politik, kewangan, perindustrian, akademik dan penyelidikan.

Ini termasuk Institut Penyelidikan Mata Wang Digital People’s Bank of China (PBOC), MIIT, Tencent, Universiti Zhejiang dan Baidu. Jawatankuasa ini kini menyenaraikan 71 orang dari organisasi tersebut, yang akan dipengerusikan oleh naib menteri MIIT, Chen Zhaoxiong. Wakil ketua Institut Penyelidikan Mata Wang Digital PBOC Di Gang akan bertindak sebagai salah satu daripada lima naib ketua jawatankuasa tersebut.

China telah menerajui ruang blockchain dan matawang kripto dari segi inovasi. Walaupun Amerika Syarikat memimpin ruang ini dari segi jumlah pelaburan dalam blockchain, China setakat ini menunjukkan kemajuan yang lebih baik dari segi pelaksanaan teknikal dan pembaharuan peraturan untuk menyokong penyelidikan dan pembangunan di sektor ini.

Rujukan:

http://www.miit.gov.cn/n1146295/n7281310/c7861668/content.html

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.

Default – Between Post Ads