Default – Above Header Ads

Pemimpin Saudi-UAE Sahkan Mata Wang Digital Terbitan Bersama Akan Dilaksanakan

Putera Mahkota Saudi, Mohammed bin Salman tiba di Emiriyah Arab Bersatu (UAE) untuk lawatan rasmi semalam untuk membincangkan langkah-langkah dasar bersama, termasuk rancangan mata wang digital. Pada 27 November, Putera Mohammed disambut oleh Yang Mulia Sheikh Mohamed bin Zayed al Nahyan, Putera Mahkota Abu Dhabi dan Timbalan Komandan Tertinggi Angkatan Bersenjata UAE.

Kedua-dua pemimpin dilaporkan secara rasmi bersetuju dengan empat perkongsian dasar baru dan telah mengkaji semula tujuh inisiatif strategik. Agenda adalah dasar untuk melancarkan mata wang digital untuk memudahkan perdagangan antara bank antara kedua-dua negara. Butiran mengenai matawang digital yang dikeluarkan oleh Bank Pusat Emiriah Arab Bersatu (UAECB) dan Pihak Berkuasa Kewangan Arab Saudi (SAMA) pada Januari tahun ini.

Perbincangan hari ini menggariskan dasar di antara perkongsian utama antara negara – di samping perjanjian yang termasuk pembinaan kilang minyak utama baru dengan kapasiti sehari 1.2 juta tong dan untuk bekerjasama dalam keselamatan siber. UAE menganggap Arab Saudi sebagai “injap keselamatannya,” membawa “bendera mempertahankan kepentingannya terhadap semua aspirasi dan projek yang bertujuan untuk memecah perpaduan Arab.”

Rujukan:

https://www.thenational.ae/uae/government/saudi-uae-agree-to-build-oil-refinery-and-plan-to-launch-joint-digital-currency-1.943314

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.