Default – Above Header Ads

Penganalisis PwC: Blockchain Memberi Ilusi Kebolehkesanan Untuk Walmart

Pakar mendakwa halangan terbesar yang dihadapi oleh sistem blockchain yang diguna pakai oleh gergasi peruncitan makanan seperti Walmart dan Nestlé tiada kaitan dengan teknologi itu sendiri.

Dalam satu temu bual dengan Tech Wire Asia pada 7 November, Craig Heraghty – Ketua Pegawai Perusahaan Agro di juruaudit “Big Four” PwC – mencerminkan peningkatan penggunaan blockchain di kalangan peruncit utama di seluruh dunia. Beliau berhujah bahawa: “Pautan paling lemah dalam rantaian itu bukan sekatan atau teknologi apa pun, pautan paling lemah adalah sekeping label pada pakej. Anda perlu berfikir seperti penipu dan lihat di mana anda boleh menyalin label atau kod QR. “

Heraghty menegaskan bahawa blockchain adalah satu kebimbangan yang berpotensi sejauh mana ia memberikan “ilusi kebolehkesanan” kepada rantaian pasar raya dan pengguna, memandangkan walaupun rekod data itu sendiri mungkin menjadi tidak dapat digodam, titik kemasukan fizikal tidak semestinya kebal.

Di luar titik kemasukan fizikal ini, Heraghty tidak mempunyai penyelesaian selain daripada menekankan bahawa tanggungjawab masih pada perusahaan untuk menanggung tanggungjawab untuk cuba melindungi sistem mereka daripada penipuan oleh pensabotaj yang tidak jujur.

Seperti yang dilaporkan, usaha Walmart yang meluas terhadap projek-projek yang berkaitan dengan blokchain kini tertumpu pada penggunaan teknologi dalam bidang seperti pengurusan rantaian bekalan, pasaran pelanggan dan peralatan pintar. Paling baru-baru ini, ia memfailkan paten untuk matawang digital yang berpotensi yang akan menjadi sebahagian daripada ekosistem perkhidmatan berdasarkan blokchain dan dapat menyokong “pertukaran nilai platform terbuka untuk pembelian dan untuk pekerjaan sumber manusia.”

Rujukan:

https://techwireasia.com/2019/11/supermarkets-like-walmart-coles-to-ultimately-uphold-blockchain-systems/

===

Jika anda mahu berdiskusi dan bertanya tentang bitcoin, matawang kripto (cryptocurrency) dan teknologi blockchain di Malaysia. Anda dijemput bersama-sama komuniti Bitcoin Malaya di FB dan @CoinDotMy di Telegram. Jangan lupa ikuti kami di Twitter dan Instagram!

Nak beli bitcoin? Jangan tertipu dengan scammer bitcoin! Biar faham dulu tentang bitcoin! Klik sini untuk belajar.