Pengasas Bersama Google: Perlombongan Ethereum Membantu Memacu Industri Perkomputeran

Pengasas bersama Google, Sergey Brin mengkreditkan perlombongan ethereum dengan memainkan peranan penting dalam “kerancakan dalam pengkomputeran” baru-baru ini yang membantu memacu “kebangkitan teknologi”. Brin membuat kenyataan dalam surat kepada para pelabur, di mana dia berkata, “Kami benar-benar dalam kebangkitan teknologi, masa yang menarik di mana kita dapat melihat aplikasi di hampir setiap segmen masyarakat moden.”

Dia telah menerangkan: “Terdapat beberapa faktor yang berlaku dalam ledakan pengkomputeran ini. Pertama, tentu saja, adalah hukum Moore … Faktor kedua adalah permintaan yang lebih besar, yang berpunca daripada grafik yang maju dalam permainan dan, dengan mengejutkan, dari algoritma bukti kerja (PoW) yang GPU yang terdapat dalam beberapa mata wang kripto terkemuka hari ini, seperti Ethereum. “Kami tidak mempunyai bola kristal untuk mengetahui di mana masa depan berkenaan dengan mata wang kripto, tetapi kami telah melihat bahaya pengguna yang mencukupi atau berpotensi untuk membahayakan pengguna bahawa ia adalah satu kawasan yang kami mahu mendekati dengan sangat berhati-hati,” kata Spencer.

Walaupun kekakugamn peribadi Brin untuk algoritma PoW yang bijak di Ethereum, syarikatnya telah mengambil pendirian anti-kripto yang keras. Pada bulan Mac 2018, Google mengumumkan bahawa ia akan menghalang pengiklanan mata wang kripto, memetik keperluan untuk melindungi pengguna dari penipuan. Larangan itu berkuatkuasa pada bulan Jun 2018.

Sumber:

https://www.ccn.com/ethereum-mining-helping-drive-computing-boom-says-google-co-founder/