Default – Above Header Ads

Pengasas Bersama Google, Sergey Brin Adalah Seorang Pelombong Ethereum

 

Sergey Brin, Presiden syarikat induk Google Alphabet Inc., muncul dalam satu panel mengenai teknologi baru di Sidang Kemuncak Blockchain yang sedang berlangsung di Morroco. Pada penampilan terkejut ini pada sidang kemuncak itu, Brin mendedahkan bahawa dia melombong Ethereum dengan anak lelaki berusia 10 tahun. Beliau juga menyatakan bahawa konsep zero knowledge proofadalah “benar-benar bijak”.

Zero knowledge proofadalah prinsip kriptografi yang membolehkan untuk membuktikan sesuatu tanpa benar-benar mendedahkan pengetahuan tersebut. Teknologi ini digunakan oleh mata wang kripto seperti ZCash untuk membolehkan ciri-ciri privasi di mana pengguna boleh menyembunyikan maklumat urusniaga semasa walaupun menggunakan rangkaian pada lejar awam.

Sergey Brin mengiktiraf perlombongan Ethereum dengan memainkan peranan penting dalam “perkembangan dalam pengkomputeran” baru-baru ini yang membantu memacu “kebangkitan teknologi” dalam suratnya kepada Pelabur pada bulan Mei. Beliau berkata: “Terdapat beberapa faktor yang berlaku dalam ledakan pengkomputeran ini. Pertama, tentu saja, adalah hukum Moore … Faktor kedua adalah permintaan yang lebih besar, yang berpunca daripada grafik canggih dalam permainan komputer dan, dengan mengejutkan, dari algoritma bukti kerja yang GPU yang terdapat dalam beberapa mata wang kripto terkemuka hari ini, seperti Ethereum. ”

Sumber:

https://www.ccn.com/billionaire-google-co-founder-sergey-brin-is-an-ethereum-miner/