Default – Above Header Ads
Bitcoin Exchange CEX.IO

Pengawal Selia Jepun Melihat Peningkatan Pertanyaan Berkenaan Kripto

Pengguna Jepun memfailkan tiga kali ganda jumlah pertanyaan mengenai perdagangan mata wang kripto dan ICO pada tahun 2017 berbanding tahun sebelumnya, menurut data yang dikeluarkan oleh Agensi Hal Ehwal Pengguna Jepun (CAA). Angka-angka itu didedahkan pada pertemuan kelompok kajian pertukaran mata wang kripto kedua yang dihoskan oleh Agensi Perkhidmatan Kewangan Jepun (FSA) pada 27 April, memberikan gambaran tentang kepentingan spekulasi negara, dan juga kebimbangan tentang, ruang mata wang kripto.

Memetik data yang disusun oleh CAA, FSA berkata sejumlah 2,769 pertanyaan dalam negeri telah difailkan pada tahun 2017 oleh pengguna umum mengenai topik yang berkaitan dengan mata wang kripto secara umum. Sebagai perbandingan, data yang sama dalam tiga tahun sebelumnya adalah 847 pada 2016, 440 pada 2015 dan 186 pada tahun 2014. Khususnya, jumlah untuk tiga tahun terdahulu adalah kira-kira separuh daripada jumlah keseluruhan 2017 sahaja.

FSA selanjutnya berkata sebahagian besar pertanyaan yang difokuskan pada kebimbangan dengan langkah-langkah keselamatan platform perdagangan, serta legitimasi beberapa projek ICO. Di samping itu, bilangan pertanyaan yang diterima tahun lepas mencerminkan kebimbangan yang disebarkan secara merata di seluruh kumpulan umur yang berbeza.

Sumber:

https://www.coindesk.com/enquiries-about-cryptocurrencies-tripled-in-2017-japanese-regulator-says/