Default – Above Header Ads
Traders Fair Malaysia 2019

Pengawal Selia Kewangan Beijing: Tawaran Token Sekuriti ‘Tidak Sah,’

 

Huo Xuewen, ketua Biro Kewangan Perbandaran Beijing, telah memberi amaran kepada projek-projek tawaran token sekuriti (STO). Di forum pengurusan kekayaan baru-baru ini yang dihoskan oleh biro itu, Huo berkata bahawa kegiatan pengumpulan dana STO adalah “haram,” sekurang-kurangnya di Beijing. “Saya akan mengeluarkan amaran risiko kepada mereka yang mempromosikan dan mengeluarkan token STO di Beijing. Saranan saya adalah untuk hanya melibatkan tawaran sedemikian apabila kerajaan meluluskannya, “katanya.

STO adalah serupa dengan tawaran duit syiling awal (ICO), di mana token kripto dijual oleh sebuah syarikat kepada orang awam untuk mengumpul dana. Walau bagaimanapun, STO juga membenarkan pemegang token untuk berkongsi keuntungan syarikat berdasarkan aset asasnya.

Pihak berkuasa China telah mengambil langkah-langkah menentang pengumpulan dana sejak September 2017, ketika Bank Rakyat China (PBoC) mengharamkan ICO, dan memaksa pertukaran kripto untuk menghentikan operasi. Bulan lepas, PBoC berkata ia akan membasmi pengedaran bebas bagi token kripto yang dipanggil airdrops. Naib Presiden PBoC, Pan Gongsheng, berkata bank pusat merancang untuk bertindak keras terhadap projek-projek ICO yang telah bergerak ke luar negara namun terus mensasarkan pelabur di tanah besar China.

Sumber:

http://economy.caijing.com.cn/20181201/4542316.shtml